Monday 29 July 2019

Яремче: гори, водоспади та...трішки перцю! ;)


З радістю кажу: я обожнюю Карпати. Часто приїжджаю сюди, щоб відпочити серед гір та лісу, скупатися у стрімкій річці та поласувати баношем і білими грибочками.
Не так давно я повернулася з відпочинку в Яремче, де побувала на запрошення туркомпанії West.rest. З її директором Христиною Мартинюк познайомились на грузинському гірськолижному курорті Гаудаурі. Тож вийшло класичне «алаверди» - з їхніх гір до наших.


Біля готелю "Ведмежа Гора" - Національний природний парк 

Тож – чому Яремче? Що, Де, Як?

1.Романтика гір. Скелі Довбуша, де за переказами ховався від влади легендарний опришок, потужний водоспад Пробій з сувенірним ринком та більш лагідний «Дівочі сльози», де влітку можна скупатися. Все це на відстані години пішої ходи.


2. Активний туризм. Сходження на Говерлу, рафтинг, джипи, велосипед – чудові розваги для спортивних та непосидючих туристів. Оцініть сплави ріками Прут або Чорний Черемош та помилуйтеся красотами гір різними маршрутами – пішо чи на транспортних засобах.
           
3. Полонина «Перці». За 30 км від Яремче – новий фольклорний музей просто неба в стилі гуцульського села. Тут побачите народні забави та ремесла, відвідаєте музичний майстер-клас і фешн-хата, де туристи фотографуються в гуцульських костюмах, оселя мудрого мольфара, дегустації сиру та наливок. А які смаколики чекають на полонині, просто «пальчики оближеш», особливо фірмовий перець в чорному шоколаді з горішками.

4. Карпатський національний природний парк. Хочете пожити серед у горах з комфортом? Зупиніться в готелі «Ведмежа Гора». Поряд – заповідна зона та вольєрне господарство: за сіткою гуляють олені, лані та дикі кабани. Їх можна погодувати, а ще поряд пройтись босоніж еко-стежкою. 800 метрів, посеред лісу, вимощені різними лісовими ґрунтами, з підвісними мостами та іншими несподіванками – легкий та приємний екстрім.

5.Озеро на Буковелі. Найкращий гірськолижний курорт Східної Європи після зими перетворюється на круту дестинацію богемного відпочинку. Велике штучне озеро, модні тераси з дорогим мохіто та фрешем, два витяги, які піднімуть на вершину. Навколо безліч готелів та котеджей – кожен може знайти житло та розваги на свій смак.     

Гуцульска кухня

Окрема ода – місцевій кухні, королем якої є густий банош з сиром чи грибами, грибна юшка, бограч, деруни, сирники, наливки, смачні сезонні салати, наливки та морс з чорниці. Традиційні гуцульські кафе – це дерев’яні колиби, які обов’язково мають відкриті тераси з просто приголомшливими видами. Ось кілька адрес:

          Високий Перевал – атмосферна колиба з видом на гори
          Красна Садиба – традиційні страви у затишку над річкою
          Колиба «Ведмежа Гора»  етно-кухня у високому стилі
          Садиба«Яблучко» – смачні домашні обіди від господині Оксани Миколаївни
      Ресторан «Гуцульщина»  дерев’яне диво, зведене в традиційному стилі без єдиного цвяха.

Отже, 5 чудових днів і 5 причин відвідати Яремче… Купа вражень, енергії та натхнення! Містечко та його околиці подобаються мені давно, бо туди легко дістатися автобусом або потягом. Автобусом з Івано-Франківська (ціна квитка – від 55 грн., їхати годину). Потяг прямий, їхати довго, проте з «місця до місця». А от з Львівщини та інших західноукраїнських областей до Яремче їзди хоч кожні вихідні. Містечко компактне, з хорошими готелями і садибами. Звідси легко мандрувати на інші локації, адже поряд такі популярні місця активного відпочинку як Ворохта та села Микуличин, Поляниця (Буковель), Татарів, Яблуниця, Вороненко.

Карпати прекрасні будь-якої пори роки. А кришталеве повітря та прозорі річки подарують справжнє відновлення для душі та тіла.

No comments:

Post a Comment